Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowa, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa pięknie pachnąca dynią i pieczarkami- idealna na jesienny obiad.

Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami

 

  • 1/2 kg mięsa z udźca indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka przyprawy do indyka
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 250g pieczarek
  • 1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1/2 litra bulionu
  • sól
  • pieprz
  • chili

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami
Mięso kroimy w kostkę, czosnek po obraniu kroimy w cieniutkie plasterki, a cebulę po obraniu kroimy w kostkę. Mieszamy mięso z czosnkiem, cebulą, olejem, przyprawą do indyka i słodką papryką. Odstawiamy na pół godziny, a następnie całość przekładamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mus z pieczonej dyni (dynię ze skórką, ale bez pestek i gąbczastej części pieczemy w 180 stopniach do momentu aż dynia będzie miękka, a następnie oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem), obrane i pokrojone na plasterki pieczarki. Smażymy kilka minut i dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych). Całość smażymy przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili i podajemy z pieczywem.
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami
Zaczynamy od przygotowania mięsa z czosnkiem i cebulą
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami
Dodajemy pieczarki i mus z pieczonej dyni
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami
Dodajemy marchewkę i paprykę i całość mieszamy
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami
Zalewamy bulionem gotujemy i doprawiamy do smaku