Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa wegetariańska
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę szatkujemy, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na plasterki, półksiężyce i kosteczki. Zalewamy ok. 1,5-2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na minimalny i chwilę gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki na średnie kawałki. Por przekrajamy wzdłuż, szatkujemy i sparzamy kilakrotnie na durszlaku. Do zupy dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, wrzucamy por i ziemniaki. Podgotowujemy przez ok. 7 minut. W tym czasie do połowy szklanki zimnej wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki i roztrzepujemy widelcem. Zdejmujemy zupę z gazu i najlepiej przez sitko wlewamy wodę z mąką do zupy. Dodajemy 2 łyżeczki serka śmietankowego i 2 szczypty ziół prowansalskich. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, w razie potrzeb Vegetą. Tuż przed końcem doprawiania wsypujemy szczyptę bazylii. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i przykrywamy na ok. 3-5 minut. Przed podaniem wyjąć liście laurowe, które po obgotowaniu robią się gorzkie. Smacznego!
nati25505