Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa krem porowo-ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna i smaczna zupa z porów i ziemniaków, podana z serem.

Zupa krem porowo-ziemniaczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem porowo-ziemniaczany

 

  • 3 białe części porów (jeśli są młode, to dodać kawałki jasnozielone - tak zrobiłam)
  • 3 małe ziemniaki
  • mała marchew
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ok. 750ml bulionu/rosołu (może być z kostki)
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • śmietanka 30% - kilka łyżek
  • masło
  • łyżeczka oleju
  • do podania:natka pietruszki i ewentualnie tarty ser żółty

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem porowo-ziemniaczany
Pory przekroić nie do końca i wymyć pod bieżącą wodą, pokroić w półtalarki. Ziemniaki, czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać łyżkę masła z łyżeczką oleju, wrzucić pory, cebulę, czosnek i smażyć aż się zeszklą, następnie dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę, podsmażać kilka minut. Gdy lekko zmiękną zalać całość bulionem/rosołem, dodać liść laurowy i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować, zagotować i doprawić do smaku. Dolać śmietankę i podawać np. z pietruszką i serem żółtym.
Zupa krem porowo-ziemniaczany
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek i pory.
Zupa krem porowo-ziemniaczany
Następnie dodać ziemniaki oraz marchewkę.
Zupa krem porowo-ziemniaczany
Całość zalać bulionem/ rosołem i gotować do miękkości.
Zupa krem porowo-ziemniaczany
Całość zmiksować, doprawić do smaku i zalać śmietanką.