Sposób przygotowania:
Zupa krem z zielonej sałaty
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, - Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. -Cebulę drobno posiekać i wraz z czosnkiem podsmażyć na oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa. -Dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, chwilę poddusić i zalać bulionem. -Gotować na wolnym ogniu do miękkości. -Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać sałatę. Usunąć liść laurowy. -Zupę zmiksować na gładki krem. -Dodać śmietanę, starty ser i pozostałe przyprawy. -Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. -Można podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami, -Zamiast bazylii można dodać zielony koperek.