ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zupa meksykańska według ajo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Garnek aromatycznego dania w stylu meksykańskim z mięsem mielonym i wieloma ziołami.

Zupa meksykańska według ajo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa meksykańska według ajo

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • ok. 500-750 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • cukier
  • słodka i ostra mielona czerwona papryka, chili, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, tymianek ,rozmaryn

Sposób przygotowania:

Zupa meksykańska według ajo
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zrumieni dodajemy mięso i podsmażamy kilka minut aż będzie gotowe. W trakcie smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy mięso jest gotowe przekładamy je do dużego garnka, dodajemy ryż, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą (gorącą)żeby przykryć składniki i gotujemy, w trakcie dodajemy papryki pokrojone w większą kostkę.



Po ok. 15 minutach dodajemy passatę (można dodać tylko połowę a potem w razie potrzeby dolać), następnie fasolę z sosem pomidorowym i odsączoną czerwoną. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut w trakcie dodajemy przyprawy i cukier ( ilość w zasadzie wg uznania i upodobań, należy dodać niewielkie ilości ziół prowansalskich, gałki,tymianku i rozmarynu, resztę można dodać w większych ilościach). Smacznego :)
Zupa meksykańska według ajo
Podsmażamy mięso mielone z cebulką na patelni
Zupa meksykańska według ajo
składniki najpierw zalewamy gorącą wodą
Zupa meksykańska według ajo
następnie dodajemy passatę i fasolę z puszki
Zupa meksykańska według ajo
prawie gotowe...jeszcze tylko doprawienie