Sposób przygotowania:
Zupa na początek jesieni
Mięso kroimy w kosteczkę doprawiamy pieprzem i kropimy sosem sojowym. Mięso smażymy na złoto i przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni bez mycia na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy paprykę słodką . Po usmażeniu przekładamy do dużego garnka. Następnie podsmażamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki . Solimy je i doprawiamy majerankiem , po podsmażeniu dodajemy do dużego garnka. zawartość garnka zalewamy bulionem . Gotujemy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Robimy ciasto na kluski. Mieszamy mąkę z jakiem i odrobina wody , solimy do smaku. Kładziemy na zupę małe kluski. Doprawiamy wszystko solą ,pieprzem ,sosem sojowym. Zalewamy śmietaną . Zagotowujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe.