Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie jest to taka klasyczna zupa ogórkowa, ponieważ nie jest taka kwaskowata. Ta jest zdecydowanie bardziej delikatna. Natomiast jeśli będzie Wam brakowało tej wyrazistości, dodajcie sok z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki:

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych
Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem.