anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa po meksykańsku wg anemon

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo aromatyczna, dość pikantna i mocno rozgrzewająca zupa.

Zupa po meksykańsku wg anemon

Składniki:

Zupa po meksykańsku wg anemon

 

  • czerwona fasola - 1 puszka
  • kukurydza - ½ puszki
  • duża marchewka - 1 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • czerwona papryka - ½ szt.
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • pieprz cayenne do smaku
  • domowy bulion z warzyw * - 1,5 litra
  • posiekana kolendra – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Zupa po meksykańsku wg anemon
Cebulę drobno posiekaną smażę na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaję posiekany drobno czosnek, pokrojoną pietruszkę i marchewkę. Całość smażę około 5 minut mieszając od czasu do czasu.Zawartość patelni przekładam do garnka, wlewam bulion warzywny, dodaję przyprawy. Doprowadzam do wrzenia, a później gotuję na małym ogniu. Gdy warzywa są miękkie dodaję odsączoną i przepłukaną kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość gotuję na wolnym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Garnek z zupą zdejmuję z ognia i doprawiam do smaku solą, pieprzem cayenne i sokiem z limonki. Dodaję posiekaną świeżą kolendrę. *domowy bulion z różnych warzyw długo gotowany na wolnym ogniu.

Tagi:

domowe