mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa pomidorowa z fetą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, rozgrzewająca zupa pomidorowa podawana z fetą.

Zupa pomidorowa z fetą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa pomidorowa z fetą

 

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średniej wielkości marchew
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki masła
  • dwie puszki pomidorów (2x400g)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylii, oregano, tymianku)
  • pół łyżeczki kuminu
  • 750 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta chilli do smaku
  • łyżeczka cukru
  • 150 g sera feta

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z fetą
W rondlu rozgrzewam dwie łyżki masła. Marchew i pietruszkę myję, obieram ze skórki i ścieram na dużych oczkach na tarce. Cebulę, paprykę,seler naciowy i czosnek drobno siekam. Warzywa dodaję do rondla i smażę na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie zalewam 1/4 szklanki wody. Dodaję pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Doprowadzam do zagotowania. Dodaję posiekane świeże zioła i kumin. Gotuję na małym ogniu przez 25 minut. Miksuję zupę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, chilli i cukrem. Do talerzy nalewam zupę. Posypuję każdą porcję pokruszoną fetą. Podaję.
Zupa pomidorowa z fetą
Dodaję do rondla pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę
Zupa pomidorowa z fetą
Ser feta kroję w małą kosteczkę lub rozdrabniam na kawałki