Sposób przygotowania:
Zupa rybna
Do większego garnka wrzucamy umyte ryby, obraną i pokrojoną w duże kawałki marchew, seler, pietruszkę. Dorzucamy do wywaru natkę z pietruszki, pora, seler, końcówki cukini, inne dostępne obierki, kawałek skórki cytryny, ja dorzuciłam też obierki imbiru - wrzucam do wywaru co się da, żeby był bardziej aromatyczny. Do wywaru dodajemy chili, wegetę, sól, pieprz, pozostałe przyprawy, na koniec dodajemy obrane ziemniaki. W drugim garnku (najlepiej rondlu) na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną cebulę, pokrojone papryki (bez pestek), oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. Gdy cebula zmięknie popdlewamy wszstko kilkoma łyżkami wywaru i dusimy do miękkości. Gdy warzywa z wywaru zmiękną przecedzamy wywar przez sito. Do garnka z czystym wywarem wlewamy zawartość rondla, przecedzone warzywa i ryby studzimy, ostrożnie, żeby nie było ości dodajemy mięso flądry, wrzucamy ziemniaki w całości, kilka kawałków marchewki. Resztę warzyw ścieramy na tarce, by dodać jej pożądanej gęstośći. Zielone części warzyw wyrzucamy. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawiamy do smaku. Zupa ma być ostra, można ją poodawać z całymi ziemniakami, kawałkami marchewki i z chlebem.
przejs
P.S. Piękne zdjęcie!