Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Zupa rybna z głów karpia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mętna zupa z głów karpia. Spodoba się smakoszom... rosołów. Zarazem jednak będzie dla nich zaskakującą odmianą!

Zupa rybna z głów karpia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa rybna z głów karpia

 

  • 3 głowy karpia
  • duża pietruszka
  • pół pora
  • kostka rosołowa (lub vegeta)
  • 2 litry wody
  • łyżeczka soku z cytryny

 

 

  • opcjonalnie, jako dodatek: grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z głów karpia

Przygotować trzy głowy karpia: oczyścić z łusek, usunąć płetwy i oczy.


Do dużego garnka wlać około 2 litrów wody. Dodać pokrojone w kostkę dużą pietruszkę i pół pora. Gotować na jednej kostce rosołowej (lub vegecie).


Po ugotowaniu się warzyw wkładamy oczyszczone głowy karpia. Teraz gotujemy wszystko 30 minut na średnim ogniu, aż zupa zmętnieje. Po tym czasie wyciągamy głowy.


Zupę doprawiamy do smaku: odrobiną soli, pieprzu, i lubczyku, a także szczyptą startego imbiru, 3-4 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soku z cytryny. Dodajemy także koperek i pietruszkę.


Rybna zupa gotowa. Smacznego! :)


Odkryj przepis na zupę rybną idealną dla dzieci >>>

Zupa rybna z głów karpia
Karpia głowy w sam raz nadadzą się na zupę. Zwłaszcza przy okazji świąt Bożego Narodzenia
Zupa rybna z głów karpia
Starannie
Zupa rybna z głów karpia
Starannie