Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa szparagowa z mięsem kraba - mang tay nau cua

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

W dużym garnku wymieszać rosół z 1 łyżką sosu rybnego, cukrem i solą.

Zupa szparagowa z mięsem kraba - mang tay nau cua

Składniki:

Zupa szparagowa z mięsem kraba - mang tay nau cua

 

  • 4 szkl rosołu z kurczaka
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 6 posiekanych szalotek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 230 g mięsa kraba
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
  • 1 lekko rozkłócone jajko
  • pokrojonych w kawałki dł 2,5 cm białych szparagów z puszki (z zalewą)
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 cienko pokrojona dymka

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z mięsem kraba - mang tay nau cua
W dużym garnku wymieszać rosół z 1 łyżką sosu rybnego, cukrem i solą. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotowac na małym ogniu. W tym czasie rozgrzać olej na patelni, smażyć szalotkę i czosnek aż zaczną wydzielać zapach. Dodać mięso kraba, resztę sosu rybnego i pieprz do smaku. Smażyć na dużym ogniu 1 minutę ciagle mieszając, odstawić. Ponownie zagotować zupę, dodać mąkę kukurydzianą z wodą i mieszać aż zupa zgęstnieje i będzie klarowna. Dodać jajko i delikatnie mieszać. Gotować mieszając przez 1 minutę. Dodać zawartość patelni i szparagi razem z zalewą. Gotowac jeszcze chwilę aż wszystko się podgrzeje. Przelać zupę do podgrzanej wazy, posypać kolendrą, dymką i pieprzem.