Sposób przygotowania:
Zupa szparagowa z mięsem kraba - mang tay nau cua
W dużym garnku wymieszać rosół z 1 łyżką sosu rybnego, cukrem i solą. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotowac na małym ogniu. W tym czasie rozgrzać olej na patelni, smażyć szalotkę i czosnek aż zaczną wydzielać zapach. Dodać mięso kraba, resztę sosu rybnego i pieprz do smaku. Smażyć na dużym ogniu 1 minutę ciagle mieszając, odstawić. Ponownie zagotować zupę, dodać mąkę kukurydzianą z wodą i mieszać aż zupa zgęstnieje i będzie klarowna. Dodać jajko i delikatnie mieszać. Gotować mieszając przez 1 minutę. Dodać zawartość patelni i szparagi razem z zalewą. Gotowac jeszcze chwilę aż wszystko się podgrzeje. Przelać zupę do podgrzanej wazy, posypać kolendrą, dymką i pieprzem.
marietta