jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Zupa wiejska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa ziemniaczana na bazie ziemniaków, mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem cebuli i śmietany, pachnąca czosnkiem i koperkiem:)

Zupa wiejska

Składniki:

Zupa wiejska

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa wiejska
Cebulę drobno posiekać.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, vegetą, czosnkiem granulowanym, majerankiem i papryką słodką, a później dodać ½ posiekanej cebuli, wyrobić i uformować z mięsa malutkie kuleczki.
Resztę cebuli zeszklić na rozgrzanym smalcu.
Wodę zagotować z kostkami bulionowymi, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Przygotowane mięso wrzucić na gotujący się bulion, dodać szczyptę majeranku, 1 cały ząbek czosnku oraz zeszkloną cebulę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, a w międzyczasie obrać, umyć ziemniaki, pokroić je na połówki i wrzucić do gotującego się wywaru.
Całość gotować pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu.
Po tym czasie z wywaru wyjąć mięsne kulki, liście laurowe i ziele angielskie, a ziemniaki zmiksować z wywarem.
Kolejno, żółtko rozmieszać ze śmietaną, zaprawić kilkoma łyżkami powstałej, ciepłej zupy.
Tak przygotowaną masę żółtkową wlać na gotujacą się na małym ogniu zupę, dodać mięso, pozostały, rozgnieciony ząbek czosnku, koper, szczypior, majeranek oraz doprawić do smaku pieprzem i vegetą.

Tagi:

mięso