Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa z botwinką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienita, mocno buraczkowa zupa z warzywami w tym delikatną , sezonową botwinką oraz pachnącym, wiosennym koprem. Świetnie smakuje nawet lekko schłodzona , podana dodatkowo z kleksem kwaśnej śmietany.

Zupa z botwinką

Składniki:

Zupa z botwinką

 

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinką
W garnku zagotować ok 2,5-3l. wody z porcją rosołową, zebrać szumowiny. Do mięsa dodać obraną marchew,pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować na minimalnym gazie przez 60 min.

Marchew i pietruszkę wyjąć z wywary, wraz z obranymi umytymi burakami buraczkami od botwiny zetrzeć na tarce o dużych oczach.

Czyste ziemniaki pokroić w kostkę- warzywa dodać do wywaru. Gotować na na pół miękko.

Liście botwinki, koper oraz cebule posiekać drobno.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać botwinkę z koprem, smażyć kolejne 2-3 min, mieszając.

Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą ( na patelnie wlać odrobinę wody, cały smak ze smażenia wlać do zup).

Doprawić octem/sokiem z cytryny, cukrem,solą i pieprzem,gotować do miękkości składników.

Śmietanę zahartować chochlą zupy, przelać do garnka, wymieszać.