karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Zupa z kurkami i kapustą pak choi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna maślana zupa ze zdrową kapustą pak choi. Mnóstwo smaku i witamin w jednym daniu. Gorąco polecam.

Zupa z kurkami i kapustą pak choi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z kurkami i kapustą pak choi

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kurkami i kapustą pak choi
Wszystkie warzywa umyć, marchewki i pietruszki oskrobać, cebulę obrać. Warzywa pokroić w plasterki, a w razie zbyt dużej liczby warzyw w stosunku do innych składników, kilka marchewek i pietruszek można wrzucić w całości.

Obrane marchewki, pietruszki, seler i cebule wrzucić do naczynia i zalać ok. 1,5-2 litra wody. Zagotować i zostawić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut.

W tym czasie na maśle podsmażyć kurki. Następnie oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki i dodać do kurek. Gdy zmiękną wrzucić do reszty warzyw.

W międzyczasie też obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę, sparzyć por i kapustę białą z włoszczyzny, poszatkować je i wszystko wrzucić do zupy. To samo zrobić z kapustą pak choi. Wsypać też wszystkie przyprawy, wymieszać i gotować na niedużej mocy przez kolejnych kilkanaście minut.

Pod koniec gotowania umyć pietruszkę i koperek, posiekać i dodać do zupy. Wymieszać. Następnie nalać do szklanki śmietanę i wlać do niej gorącej zupy, po czym także dokładnie wymieszać.

Gdy będzie gładką masą dodać tak przygotowany roztwór do naszego wywaru i szybko wymieszać. Doprawić ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek.

Zostawić pod przykryciem, żeby smaki się „przegryzły”.
Zupa z kurkami i kapustą pak choi
Do tej zupy, oprócz włoszczyzny, użyłam dwie kapusty pak choi
Zupa z kurkami i kapustą pak choi
Kurki wraz z pieczarkami można lekko obsmażyć
Zupa z kurkami i kapustą pak choi
Ta zupa godzi zwolenników pietruszki i koperku, bo ma oba te skarby w sobie