Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa z małżami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Filety umyć, pokroić w kostkę, zalać 3 szkl wody, posolić i gotować 5 minut pod

Zupa z małżami

Składniki:

Zupa z małżami

 

  • 40 dag filetów z ryb morskich
  • 40 dag małż w sosie własnym
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej melisy
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z małżami
Filety umyć, pokroić w kostkę, zalać 3 szkl wody, posolić i gotować 5 minut pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle i przełożyć do garnka. Dodać przecedzony wywar rybny, pomidory, szafran i małże. Gotować 5 minut. Zupę doprawić śmietaną, pieprzem i melisą.
Najlepszą rybą do przygotowania tej potrawy będzie dorsz lub flądra.

Tagi:

ryba ryby sosy