Sposób przygotowania:
Zupa z soczewicą na kiełbasie
Soczewice przepłukać zimna woda, aż będzie czysta. Zalać woda ponad powierzchnię ziaren i odstawić na 20 minut (lub wg wskazówek na opakowaniu). Kiełbasę i cebulę pokroić, zalać wrzącą wodą (ok 2,5 litra). Przyprawić solą oraz vegetą, zagotować i zebrać szum. Dodać pokrojone drobno: marchew, pietruszkę, selera, ziele angielskie, liść laurowy oraz odsączoną soczewicę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut, dodać przecier pomidorowy, gotować przez kolejne 15 minut na małym ogniu. W razie koniecznosci uzupełnić wodą. Dodać pokrojonego w prążki pora, rozdrobniony czosnek oraz natkę pietruszki i selera. Gotować przez kilka minut do miękkości wszystkich składników, ostatecznie doprawić do smaku. Podawać w półmiskach z kleksem słodkiej lub kwaśnej śmietany
Dark Chocolate