edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa ze świeżych podgrzybków

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wiem, wiem, zwarzyła mi się śmietana, ale nie miało to wpływu na rewelacyjny smak zupy :)

Zupa ze świeżych podgrzybków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze świeżych podgrzybków

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych podgrzybków
Grzyby dokładnie oczyściłam (obrałam i troszkę przycięłam ogonki, usunęłam z kapeluszy resztki liści, kolek i trawy, sprawdziłam czy nie są robaczywe), dwukrotnie umyłam, osączyłam z wody i pokroiłam w mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i selera obrałam, opłukałam i starłam na tarce o dużych oczkach. W rondlu zagotowałam 2 litry wody, wrzuciłam startą włoszczyznę, włoszczyznę suszoną, ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam. Cebulkę obrałam , pokroiłam w drobną kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Dołożyłam do niej grzyby i smażyłam razem kilka minut, prawie do odparowania płynu, po czym zawartość patelni przełożyłam do wywaru warzywnego. Niewielką ilością wody „wymyłam” smaczek grzybowy z patelni i wlałam go do zupy. Gotowałam jeszcze 20-30 minut. Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka, doprawiłam do smaku solą i pieprzem Wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Zupę podałam z oddzielnie ugotowanym makaronem „małe kolanka”.
Zupa ze świeżych podgrzybków
Oczyszczone i umyte grzyby pokroiłam w mniejsze kawałki.
Zupa ze świeżych podgrzybków
Do zeszklonej cebulki dołożyłam pokrojone grzyby.
Zupa ze świeżych podgrzybków
Grzyby z cebulką przełożyłam do wywaru z włoszczyzny.
Zupa ze świeżych podgrzybków
Zabieliłam zupę śmietaną i doprawiłam do smaku.