Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana po gospodarsku
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać częścią wywaru, ugotować.
Fasolę przebrać, opłukać, zalać pozostałym wywarem zimnym, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki razem z pomidorami.
Buraczki umyć, obrać, ugotować lub upiec, pokrajać w paseczki.
Ziemniaki połączyć z fasolą, pomidorami, jabłkami i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, następnie dodać buraczki i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku, zaraz podawać.
Fasolę przebrać, opłukać, zalać pozostałym wywarem zimnym, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki razem z pomidorami.
Buraczki umyć, obrać, ugotować lub upiec, pokrajać w paseczki.
Ziemniaki połączyć z fasolą, pomidorami, jabłkami i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, następnie dodać buraczki i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku, zaraz podawać.