pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa żurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bogaty w składniki żurek

Zupa żurek

Składniki:

Zupa żurek

 

  • 500 ml zakwas żurkowy,
  • 15 dag kiełbasa podwawelska,
  • 15 dag kiełbasa śląska,
  • 15 dag kiełbasa zwyczajna,
  • 20 dag boczek,
  • 4 jajka gotowane na twardo,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 ziele angielskie,
  • 3 liść laurowy,
  • 2 łyżeczki majeranek,
  • 3 czosnek ząbki,
  • 1 szczypta kminek,
  • 2 marchewka,
  • 1/2 seler,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 3 biała kiełbasa

 

Sposób przygotowania:

Zupa żurek
Do zimnej wody wkładamy marchewkę oraz seler i stawiamy na mały ogień. Gdy zacznie się gotować dodajemy białą kiełbasę, kostkę rosołową, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy. W międzyczasie kiełbasy kroimy w pół-plasterki i prażymy na patelni. Gdy biała kiełbasa się ugotuje wyjmujemy, kroimy w plasterki, a do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podczas gdy ziemniaki się będą gotować w moździerzu ucieramy drobno pokrojony czosnek z majerankiem oraz kminkiem. Gdy ziemniaki będą lekko miękkie do zupy wlewamy żur, dodajemy prażoną kiełbasę oraz kiełbasę białą, pokrojony w paski boczek (jeśli boczek będzie tłusty można też wyprażyć) oraz majeranek i kminek wymieszany z czosnkiem. Gotujemy ok. 10-15 minut