Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Żur na skrzydełku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować niepełny litr wywaru. Przecedzić,

Żur na skrzydełku

Składniki:

Żur na skrzydełku

 

  • włoszczyzna
  • skrzydełko kurczaka
  • szklanka zakwasu
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 2 jaja
  • łyżeczka jarzynki lub innej przyprawy warzywnej do zup
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Żur na skrzydełku
Z oczyszczonej włoszczyzny i skrzydełka ugotować niepełny litr wywaru. Przecedzić, dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotować kilka minut. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do żurku, zagotować. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki. Marchew z włoszczyzny pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzach cząstki jaj i marchew, zalać żurkiem, posypać zieleniną. (4 porcje po 105 kcal).