Sposób przygotowania:
Żurek
Bazę do żurku przygotowuję gotując albo kawałek boczku albo kostki wędzone z dodatkiem ząbka czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Kroję pół cebulki i dorzucam suszonego grzybka lub 2-3 pieczarki pokrojone w kostkę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Boczek po ugotowaniu wyjmujemy, a kostki możemy oskubać lub pozostawić do osobnego zjedzenia. Dokładamy białe kiełbaski. Kawałek śląskiej kiełbaski i kilka plasterków boczku kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy do zupy. Na tłuszczu z wytopionego boczku przesmażamy pozostałe pół cebuli pokrojone w kostkę lub piórka. Na koniec dolewamy żurku oczywiście według uznania. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Wyłączamy ogień, posypujemy żurek świeżym lub suszonym majerankiem. Podajemy z ugotowanym jajkiem lub z gotowymi ziemniakami ze smażoną cebulką. Smacznego.
justynak223
decas
dziekuje
margolata
1szklanka mąki żytniej zalać ją wrzącą wodą i pozostawić w ciepłym miejscu na 48 godzin jak zacznie fermentować dolać zimnej wody i zostawić aż zacznie krystalizować.