pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek na niestandardowej kiełbasce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

żurek możemy ugotować na proszku lub prawdziwym zakwasie żurkowym

Żurek na niestandardowej kiełbasce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurek na niestandardowej kiełbasce

 

Sposób przygotowania:

Żurek na niestandardowej kiełbasce
Do zimnej wody wkładam włoszczyznę oraz białe kiełbasy – białą parzoną oraz białą surową z dodatkiem suszonych pomidorów. Garnek stawiam na mały ogień i zagotowuję. Gotuję kilkanaście minut. Następnie kiełbasy wyjmuję i kroję w plasterki. Do zupy dodaję przyprawy ziołowe: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy oraz pokrojone: ziemniaki i cebulę. Gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy będą miękkie wyławiam ugotowaną włoszczyznę, a do zupy wlewam żurek zrobiony z torebki (można też wlać zakwas żurkowy jeśli ktoś lubi wersję bardziej naturalną). Wsypuję jeszcze majeranek i gotuję kilka minut. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i dajemy po 1 lub 2 sztuki na talerz żurku. Smacznego.
Żurek na niestandardowej kiełbasce
Do zimnej wody wkładamy włoszczyznę oraz białe kiełbasy
Żurek na niestandardowej kiełbasce
Po wyjęciu kiełbas dodajemy przyprawy, ziemniaki i cebulę
Żurek na niestandardowej kiełbasce
Kiełbasy kroję w plasterki by potem je dodać do zupy
Żurek na niestandardowej kiełbasce
Po wlaniu esencji żurkowej (naturalnej lub instant) dodaję majeranek i kiełbaski