Sposób przygotowania:
Żurek na niestandardowej kiełbasce
Do zimnej wody wkładam włoszczyznę oraz białe kiełbasy – białą parzoną oraz białą surową z dodatkiem suszonych pomidorów. Garnek stawiam na mały ogień i zagotowuję. Gotuję kilkanaście minut. Następnie kiełbasy wyjmuję i kroję w plasterki. Do zupy dodaję przyprawy ziołowe: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy oraz pokrojone: ziemniaki i cebulę. Gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy będą miękkie wyławiam ugotowaną włoszczyznę, a do zupy wlewam żurek zrobiony z torebki (można też wlać zakwas żurkowy jeśli ktoś lubi wersję bardziej naturalną). Wsypuję jeszcze majeranek i gotuję kilka minut. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane obieramy i dajemy po 1 lub 2 sztuki na talerz żurku. Smacznego.