pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Żurek na własnym zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

pamiętajmy, że zakwas potrzebuje kilku dni aby się ukwasić

Żurek na własnym zakwasie

Składniki:

Żurek na własnym zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek na własnym zakwasie
ZAKWAS: Przegotowaną wodę wlewamy do dużego słoika, dodajemy czosnek utarty z solą, mąkę i skórkę chleba. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (3-4). Co drugi dzień pomieszać. ZUPA: z włoszczyzny gotuję wywar. Dodaję białą kiełbasę, ziele ang, liść laurowy. Po 15 min wyjmuję białą kiełbasę i kroję w plasterki. Po 30 min wyrzucam ugotowane warzywa z włoszczyzny i do czystego wywaru dodaję ziemniaki, białą kiełbasę pokrojoną, boczek pokrojony w kostkę i zakwas. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaję majeranek i Kucharek do smaku i gotuję jeszcze 5 min.