2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1484]

Żurek wykwintny z wędzonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wielkanocne śniadanie kończy się zwykle koło południa dlatego na stole nie może zabraknąć jajecznych przekąsek i oczywiście gorącego żurku

Żurek wykwintny z wędzonką

Składniki:

Żurek wykwintny z wędzonką

 

  • 1 litr zakwasu żytniego
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Żurek wykwintny z wędzonką
Warzywa obieramy zalewamy około 1 litra wody,dodajemy ziele liść laurowy i gotujemy około 30 minut .



Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek ,dodać czosnek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić .



Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.