Sposób przygotowania:
Żurek wykwintny z wędzonką
Warzywa obieramy zalewamy około 1 litra wody,dodajemy ziele liść laurowy i gotujemy około 30 minut .
Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek ,dodać czosnek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić .
Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.
Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek ,dodać czosnek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić .
Podawać z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.
edytaha
2milutka
:) tzn co mu brakowało? :D na pewno smaczniutki był!:)
edytaha
Hihihi, moim zdaniem nic mu nie brakowało :) Mój świąteczny żurek, to właściwie taka "pochlupajka" do popicia. Jest tyle dobrego i treściwego jedzenia, że żurek robię bardziej niż skromy :)
2milutka
ja swój gotowałam z mamuśką a ona musiała go "doprawić" ja też wolę taką pochlupajkę :) wybieram zawsze z garnka wodę a małż to co na dnie zostało:D