Sposób przygotowania:
Żurek z warzywami
Do 500ml ciepłej, przefiltrowanej wody wsypujemy mąkę żytnią. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy ziele angielskie, rozgnieciony czosnek. Zakwas stawiamy w ciepłym miejscu na 3 dni do ukiszenia. Wierzch przykrywamy, ale nie szczelnie, aby powietrze swobodnie mogło się cyrkulować. Do zimnej wody wkładamy włoszczyznę (po 1 marchewce i pietruszce odkładamy na bok). Dodajemy skórę odciętą od boczku i garujemy w szybkowarze około 8 minut. Następnie miękkie warzywa wyławiamy wraz ze skórą, a do wywaru wlewamy zakwas. Wsypujemy majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Zagotowujemy. Następnie dodajemy uprażony i pokrojony w kostkę boczek, półplasterki kiełbasy oraz ziele angielskie i liść laurowy. Całość garujemy 5 minut. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.
elzbieta8960
evita0007