Zosiaaa

Zosiaaa

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małe klopsiki z polędwicy wołowej w aromatycznej glazurze z chili i konfiturze z mango- zaserwowane z ryżem oraz chrupiącą fasolką szparagową. Danie dla 3-4 osób.

Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze

 

  • Klopsiki:
  • polędwica wołowa- 300 g
  • cebula- 1 sztuka
  • bułka tarta- 2 łyżki
  • sól, pieprz, szczypta estragonu

 

  • Sos:
  • woda- 1 szklanka
  • ocet jabłkowy- 1 łyżka
  • ketchup- 7 łyżek
  • konfitura z mango- 2 łyżki
  • chili suszona- do smaku

 

Sposób przygotowania:

Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze
Polędwicę wołową wraz z cebulą zmielić, doprawić solą, pieprzem, estragonem i wymieszać z bułką tartą. Całość masować, tzn. wyrabiać mięso przez 2-3 minuty. Formować małe kuleczki. W garnku zagotować wodę i do wrząctku wrzucić mięsne kuleczki oraz dodać wszystkie składniki na sos (oprócz konfitury z mango) i gotować przez 20 minut. Po tym czasie sos delikatnie zgęstnieje, wtedy dodać konfiturę z mango, doprawić chili i przesmażyć przez 1-2 minuty. Rozmrożoną fasolkę zamoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju ryżowym- aż do zezłocenia. Podawać z ryżem. Smacznego!
Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze
Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze
Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze
Brazylijskie klopsiki w słodkiej glazurze