alvaro kamil

alvaro kamil

Kucharz
[Przepisów: 7]

Chatka z piernika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dlaczego teraz dodaję ten przepis, może dlatego, że z tego przepisu chatka jeszcze stoi, a piernik nie jest twardy.

Chatka z piernika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chatka z piernika

 

  • CIASTO:

 

  • 250 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g dobrego masła lub margaryny do pieczenia
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • torebka przyprawy do pierników lub własna kompozycja przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 laska wanilii lub torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • sok i otarta skórka z pomarańczy

 

  • LUKIER:

 

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy dla smaku lukru

Sposób przygotowania:

Chatka z piernika
CIASTO: Na samym początku rozgrzejmy miód w małym garnku mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści dodajemy margarynę, mieszamy do połączenia składników i wszystko studzimy. Do dużej miski mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i sok z pomarańczy wraz ze skórką. Na końcu dodajemy rozpuszczony miód, wyrabiamy i zagniatamy ciasto, owijamy folią aluminiową i wkładamy na min 1 godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Gdy mamy gotowe ciasto należy kawałkami wałkować na grubość około 5 mm, układać na blasze, raczej w pewnej odległości i piec 180-200 stopni przez około 10 - 15 minut w zależności od wielkości elementu. Gotowe elementy należy ostudzić przed klejeniem. LUKIER: Ubijamy białko z szczyptą soli i powoli dosypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i próbujemy uzyskać gęstą masę (rzadka będzie długo schła i będziemy musieli długo trzymać wybrane elementy). Jeżeli będzie za gęsta dodajemy wody, jeśli za rzadka to cukru pudru.
Chatka z piernika
Najlepiej wypiec wszystkie elementy i posegregować.
Chatka z piernika
Do zrobienia choinek najlepiej nadają się foremki różnych wielkości.