luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto z jablkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto pieklam w kwadratowej blaszce o wymiarach ok.26cm. x 26cm.

Ciasto z jablkami

Składniki:

Ciasto z jablkami

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 4 szklanki maki pszennej
  • 180 gram masla lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 zoltla
  • 200 ml kwasnej smietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu maslanego
  • 2 lyzki bulki tartej,
  • Skladniki na nadzienie:
  • 8 duzych jablek
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 100 gram platkow migdalowych
  • 1 lyzka masla
  • 100 ml. slodkiej smietany
  • 3 lyzki cukru
  • 1/2 lyzeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto z jablkami
Cukier, cukier waniliowy, zoltka i smietane ubic mikserem. Nastepnie dodac wymieszana make z proszkiem do pieczenia i maslem oraz aromat maslany. Wyrobic ciasto, podzielic na 2 czesci i wlozyc w woreczku foliowym na 30 min. do lodowki. Jablka umyc, obrac ze skorki i zetrzec na grubych oczkach. Dodac cynamon i wymieszac. Jedna czesc ciasta wylozyc do posmarowanej tluszczem formy, posypac bulka tarta i wylozyc jablka. Na jablka wylozyc druga czesc ciasta. Piec 30 min. w temp.200 stopni. W tym czasie do garnuszka dac platki migdalowe, maslo, smietane, cukier i cynamon. Mieszajac podgrzewac, az cukier sie rozpusci. Posmarowac platkami ciasto i piec jeszcze ok.20 min. w temp. 200 stopni.