Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Cukiniowy gulasz

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Cukiniowo inaczej, ale smacznie.

Cukiniowy gulasz

Składniki:

Cukiniowy gulasz

 

  • 2 puszki pokrojonych pomidorów – 2x400g,
  • 3 duze, mlode cukinie,
  • ok. 700-800g karkówki (lub innego miesa wieprzowego),
  • 5 malych cebul,
  • 4-5 zábków czosnku,
  • 1 duza papryka,
  • 1 duza lodyga selera,
  • koncentrat pomidorowy – do smaku, kilka lyzek,
  • olej do głębokiego smazenia,
  • sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego i maggie, papryka – sporo, ok. 1-2 lyzki, przyprawa
  • drobno starkowany ser zolty, który posypujemy na goracy gulasz, tuz przed podaniem.

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowy gulasz
Karkówke umyc, osuszyc, pokroic na drobniejsze kostki i oprószyc: sola, pieprzem, papryka, przyprawa meksykanska i skropic kilkoma kroplami sosu sojowego. Czosnek obrac, 2 zabki przecisnąć przez praske lub pokroic w drobna kosteczke i wymieszac z miesem, wstawic do lodowki na co najmniej 1 godzine. Cukinie obrac, umyc, osuszyc i pokroic w średniej wielkości kostki. Cebule obrac i pokroic w piórka, pozostaly czosnek pokroic w kosteczke, uzyjemy go na sam koniec. Papryke obrac, umyc, pokroic w kostke, selera obrac, umyc i pokroic w polprazki. Na dużej patelni rozgrzac olej i wrzucic mieso z czosnkiem, które podsmażyć z każdej strony, po czym dodac cebule ( w razie potrzeby dolewamy olej), papryke i selera, dodajemy sol, pieprz i papryke, chwile podsmazamy. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka, podkręcamy palnik i wrzucamy cukinie z pomidorami, dodajemy sol, pieprz, maggie i koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu do momentu zmięknięcia cukini. Cukinia ma być lekko twarda, ale ugotowana, należy kontorlowac duszenie cukinii i uważać, aby za mocno nie rozmiekla. Tuz przed zakonczeniem duszenia, dodajemy pozostaly czosnek, mieszamy, doprawiamy i danie gotowe. Podawac z ziemniakami, a gulasz przed podaniem na talerzu posypac niewielka ilością drobno starkowanego, żółtego sera.