mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cycki Murzynki (Pijak)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cycki Murzynki stanowi biszkopt przełożony dżemem z czarnej porzeczki, ciasto kokosowo-makowe oraz warstwa budyniowo-maślanego kremu:)

Cycki Murzynki (Pijak) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cycki Murzynki (Pijak)

 

 

  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 

 

  • Wierzch:
  • 1 szklanka wódki
  • 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 słoik dżemu z czarnych porzeczek
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Cycki Murzynki (Pijak)
Ciasto makowo-kokosowe: Z białek ubijam sztywną pianę. Wsypuję do piany cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam całość łyżką. Masę wykładam na blachę 25 cm na 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok. 25 - 30 minut w 175*C. Masa: Do połowy mleka wsypuję proszek budyniowy, obydwie mąki oraz dodaję żółtka. Dokładnie roztrzepuję. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania w garnuszku. Do gotującego się mleka wlewam masę z mąką i żółtkami. Gotuję całość na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Miękkie masło ucieram na puszystą masę z cukrem. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i dalej ucieram. Biszkopt smaruję dżemem, kładę ciasto makowo-kokosowe i budyniowo-maślaną masę. Na masie układam biszkopciki nasączone w wódce, a na środek każdego ciastka rodzynkę. Całość dekoruję czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej tworząc esy-floresy.
Cycki Murzynki (Pijak)
Biszkopt smaruję równomiernie dżemem z czarnej porzeczki
Cycki Murzynki (Pijak)
Miękkie masło ucieram na puszystą masę i dodaję po łyżce zimny budyń
Cycki Murzynki (Pijak)
Wykładam krem na ciasto makowo-kokosowe, kładę biszkopciki nasączone w wódce
Cycki Murzynki (Pijak)
Wierzch ciasta dekoruję esami-floresami z czekolady roztopionej