margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Drobiowe roladki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sprawdzony przepis na niedzielny obiad i nie tylko - roladki drobiowe z pieczarkami, serem i wędliną

Drobiowe roladki

Składniki:

Drobiowe roladki

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki
Z dwóch piersi wyjdą nam 4 małe roladki lub 2 duże. Pieczarki kroimy i podduszamy na maśle lub margarynie. Cebule kroimy w piórka lub kostkę, dodajemy do pieczarek kiedy te puszczą sok. Lekko solimy i pieprzymy do smaku, dusimy do miękkości. Piersi z kurczaka dokładnie rozbijamy (rozbijam przez woreczek foliowy). Oprószamy przyprawą do kurczaka lub ulubionymi przyprawami. Na rozbite piersi kładziemy plasterek wędliny, sera a następnie pieczarki z cebulą. Piersi z kurczaka dokładnie zawijamy jak naleśnik lub składamy w kopertę. Możemy użyć wykałaczek bądź białej nici żeby roladki nie rozpadły się w czasie pieczenia. Jajko rozmącamy z odrobiną soli. Każdą roladkę panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor. W czasie pieczenia można delikatnie nakłuć widelcem roladki żeby sprawdzić czy upiekły się w środku i delikatnie puściły sok. Roladki drobiowe podajemy z ziemniakami lub z ryżem. Smacznego.