SUPERPRZEPIS

Dyniowy sernik z musem czekoladowym

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Dyniowy sernik z musem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Sernik w kolorach jesieni. Kremowy, z dodatkiem puree z pieczonej dyni hokkaido i musem czekoladowym. Przygotowany na spodzie z pierniczków.

Składniki:

Dyniowy sernik z musem czekoladowym

 

  • SPÓD:
  • 200g pierniczków np katarzynki
  • 50g masła
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 300g puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • MUS CZEKOLADOWY:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik z musem czekoladowym
Przygotować spód z bardzo rozdrobnionych pierniczków połączonych z miękkim masłem. Uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Nie miksować długo, żeby nie napowietrzać masy. Wylać na spód i piec przez 1 godzinę w 165*C. Piekłam w kąpieli wodnej owijając formę z sernikiem folią aluminiową. Wlałam wrzątek na głęboką blachę. Woda sięgała do połowy formy. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości wody ok 2 łyżek. Połowę śmietanki zagotować zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać przestudzoną żelatynę. Pozostałą śmietankę zimną zmiksować na średnio sztywną pianę i połączyć z chłodną masą czekoladową. Tężący mus wylać na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Dyniowy sernik z musem czekoladowym
Spód formy wylepić piernikami połączonym z masłem.
Dyniowy sernik z musem czekoladowym
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera.
Dyniowy sernik z musem czekoladowym
Masę serową wylać na schłodzony spód z pierników.
Dyniowy sernik z musem czekoladowym
Czekoladę rozpuścić w gorącej zagotowanej kremówce.