iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Faszerowane udka ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Podczas pieczenia możemy mieszać ryż aby nam się zbytnie nie spiekł po wierzchu. Jest to doskonale danie obiadowe.

Faszerowane udka ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane udka ze szpinakiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka ze szpinakiem
Z udek kurczaka wyjmujemy kości. Następnie nacieramy przeciśniętym czosnkiem, papryką ostrą oraz solą. Odstawiamy. Szpinak drobno siekamy, kroimy również pomidory w kostkę. Dodajemy koper. Następnie wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, oregano. doprawiamy solą. Faszerujemy puste w udkach miejsca po kościach. W naczyniu żaroodpornym układamy dokładnie wypłukany ryż. W 2 szklankach ciepłej wody rozpuszczamy pieprz cayenne, koncentrat. Dodajemy również tymianek. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Zalewamy zalewą ryż. Układamy udka. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. 20 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywamy folię aby się zarumieniło. 
Faszerowane udka ze szpinakiem
Przygotowane do faszerowania udka z wyjętymi kościami
Faszerowane udka ze szpinakiem
Doprawiony i przygotowany do faszerowania farsz
Faszerowane udka ze szpinakiem
Udka nafaszerowane farszem i przygotowane do pieczenia
Faszerowane udka ze szpinakiem
Nafaszerowane udka ułożone w naczyniu i zalane zalewą