msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Fusilli serowe z mielonym i warzywami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kolorowo i smacznie na talerzu.Amatorzy makaronu,jak i mięsa czy warzyw znajdą tu coś dla siebie.

Fusilli serowe z mielonym i warzywami.

Składniki:

Fusilli serowe z mielonym i warzywami.

 

  • 0,5 kg makaronu fusilli Lubella,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średni kabaczek
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowego (22 dag po odcieku)
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego Kamis
  • 1 mini kosteczka Knorr czosnek
  • 1 czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich Kamis
  • 1/2 łyżeczki (płaskiej) gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • 2 sosy Winiary Cztery sery z bazylią
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12 % (do sosów)
  • 2 łyżki sosu grzybowo-sojowego Tao Tao
  • listki bazylii lub innych ziół do posypania
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Fusilli serowe z mielonym i warzywami.
Makaron ugotować al dente,zahartować zimną wodą.
Mięso mielone usmazyć na łyżce oleju,dodając przyprawę do mięsa mielonego i mini kosteczkę czosnkową oraz pieprz ziołowy.
Gdy mięso się usmaży dodać pokrojone w dużą kostkę obydwie papryki i drobniej pokrojoną czerwoną cebulę.Smażyć,aż warzywa się zeszklą.Przełożyć do większego garnka.Na patelni następnie także na łyżce oleju zeszklić pokrojony w drobną kostkę kabaczek (obrany ze skórki i z wykrojonym gąbczastym środkiem ),posypać ziołami prowansalskimi,gałką muszkatołową,papryką słodką i chilli..Przełożyć do garnka z mięsem i paprykami.Na patelni kolejno podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki,podlane sosem grzybowo-sojowym.Pieczarki dokładamy do garnka (odsączając ew. płyn po smażeniu). Groszek konserwowy osączyć z zalewy i wsypać do garnka.
Sosy Winiar rozrobić i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,dodając na koniec śmietankę słodką.Tak przyrządzony sos wlać do naszego garnka i dokładnie wymieszać.Ew. dosolić. Podawać z makaronem ,posypać ziołami.