Strona główna Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuściane « poprzedni | następny »
margolata - Przepis na: Kapuśniak z młodej kapusty offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 169
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kapuśniak z młodej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Młoda kapusta nadaje kapuśniakowi lekkość :)


trudność: łatwe
czas:

Kapuśniak z młodej kapusty - SKŁADNIKI:

Kapuśniak z młodej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Wędzone kostki lub żeberka zalewamy wodą gotujemy ok 30 min. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku i suszonego grzybka. Kapustę szatkujemy i (ja sparzam gorącą wodą) dodajemy do wywaru z kości. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie warzywa ścieramy na tartce o największych oczkach. Ziemniaki można pokroić w kosteczkę ale ja również ścieram na tartce. Dodajemy do kapusty i zagotowujemy wszystko razem, doprawiamy do smaku kostką rosołową lub łyżką maggi. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni (jeśli mamy surowy boczek to wcześniej go gotujemy a wodę z boczku możemy również dodać do zupy jest jeszcze smaczniejsza :))podsmażony boczek dorzucamy do zupy a na tłuszczu jaki został podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy, jeśli został nam jeszcze tłuszcz to wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy tak żeby nie zrobiły się grudki, jeśli się pojawią to znak że tłuszczu jest mało dodajemy wtedy łyżkę planty lub margaryny. Wlewamy na patelnię łyżkę zupy i łączymy razem z mąką. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze parę minut i na sam koniec wsypujemy do zupy majeranek wedle uznania. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapuśniak z młodej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapuściane
Zupa kapuściana z ziemniakami Wielowarzywna z pieczonych wawrzyw Dietetyczna zupa kapuściana
 Kapuśniak z białej kapusty ze świeżymi pomidorami Jarski kapuśniak Jarski kapuśniak z soczewicą
Tłuściutki kapuśniaczek Zupa z kalafiora i kapusty Kapuśniak wg Gosi
Kapuśniak Eli z młodej kapusty Zupa z młodej kapusty Zupa warzywna wg Gosi

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane