monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Krokiety w korzennym klimacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapraszam na domowe krokieciki:)

Krokiety w korzennym klimacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety w korzennym klimacie

 

  • Farsz:
  • 330 g pierś z kurczaka
  • 2 goździki
  • 1 nasionka kardamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 170 g kapusty kiszonej
  • ½ cebuli czerwonej
  • Sól, pieprz, płatki chili
  • Ciasto:
  • 1 szklaka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety w korzennym klimacie
Farsz: Kapustę ugotować do miękkości. Mięso umyć i osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgnieść goździki z kardamonem, następnie dodać oliwe oraz ocet i rozetrzeć razem. Dodać sól, pieprz oraz zmielone płatki chili i wymieszać. Zamarynować mięso w przygotowanej marynacie i odłożyć na 30 minut. Następnie rozgrzać patelnię grillową i usmażyć na niej mięso. Ostudzić. Kapustę oraz mięso zmielić w maszynce do mielenia. Obraną cebulę także zmielić w maszynce. Przełożyć do miski. Doprawić solą oraz pieprz. Dobrze wymieszać i odłożyć do lodówki na czas smażenia naleśników. Ciasto: Do miski wlać mleko oraz wodę. Dodać jajko i roztrzepać wszystko. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć cienkie naleśniki. Wykonanie: Na naleśnik nakładać farsz dosyć obficie i zwijać w rulon. Następnie panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Krokiety w korzennym klimacie
zamarynowane mięso smażyć na patelni grillowej
Krokiety w korzennym klimacie
ugotowaną kapsutę zmielić w maszynce do miesa
Krokiety w korzennym klimacie
ugrillowane mięso także zmielić w maszynce i połączyć z kapustą
Krokiety w korzennym klimacie
na naleśnik nałożyć obficie farsz i zrolować