Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Krokiety z kapustą i grzybami trochę pracochłonne ale można przyrządzić je nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

Krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

Naleśniki

farsz:

Panierka

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Naleśniki: Mleko zmiksować z jajkami dodać mąkę . Gdy ciasto oddychanie dodać 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju . Usmażyć.

Farsz: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 8 h. Następnie odcedzamy zostawiając wodę i siekamy. Kapustę kiszoną odcedzamy i szatkujemy. Mieszamy z grzybami wlewamy wodę z grzybów i dolewamy tyle wody aby przykryło warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, wyjmujemy przyprawy.

Cebulę obieramy siekamy i smażymy na oleju , dodajemy cukier i przekładamy do kapusty. Na tej samej patelni roztapiamy masło i smażymy pokrojone pieczarki aż woda z nich odparuje.

Gotowe mieszamy z resztą składników i doprawiamy.

Na każdy naleśnik nakładamy ok 2 łyżki farszu i zwijamy.

Obtaczamy w rozmąconym jajku z solą i musztardą a następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju.
Krokiety z kapustą i grzybami
Mleko zmiksować z jajkami dodać mąkę . Gdy ciasto oddychanie dodać 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju .
Krokiety z kapustą i grzybami
Kapustę i grzybki gotujemy do miękkości
Krokiety z kapustą i grzybami
Pieczarki smażymy na maśle aż woda z nich odparuje
Krokiety z kapustą i grzybami
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zwijamy