Krucha szarlotka prawdziwa.

Szarlotki « poprzedni | następny »
Krucha szarlotka prawdziwa.
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

To jest przepis na zwykłą-niezwykłą szarlotkę, zapisany w przepisach rodzinnych 50 lat temu a ile ma lat? nie wiem.


trudność: średne
czas:

Krucha szarlotka prawdziwa. - SKŁADNIKI:

  • ciasto:
  • 35dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 1 dkg drożdży
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krucha szarlotka prawdziwa. - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę posiekać z tłuszczem , cukrem i proszkiem do pieczenia. Zarobić z jajkami i rozczynionymi drożdżami.Trzeba chwilkę wyrabiać aby drożdże dobrze sie połączyły z ciastem. Z ciasta wałkujemy dwa placki .Starte jabłka mieszamy z resztą składników nadzienia.Na blasze układamy jeden placek, na nim nadzienie,potem drugi placek . Zlepiamy razem brzegi placków, powierzchnię ciasta nakłuwamy widelciem. Piec temp.180 stopni, ok 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Krucha szarlotka prawdziwa.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szarlotki
Szarlotka tradycyjna Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście Jabłecznik z cynamonem  na kruchym cieście
Szarlotka tarzańska Tarta z jabłkami Ciasto jabłkowo orzechowe
Pyszna szarlotka Domowa szarlotka Ciasto sypane z owocami
Tarta z jabłkami i śliwkami Kruche babci Gieni Szarlotka z rozmarynem i różowym pieprzem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane