Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Łazanki z kapustą - zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pewnie każdy choć raz życiu jadał łazanki z kapustą. Danie proste, smaczne i chętnie się do niego wraca. Jednak chciałam odrobinę zaszaleć i z tego właśnie połączenia postanowiłam zrobić zapiekankę.

Łazanki z kapustą - zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z kapustą - zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą - zapiekanka
Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Kiełbasę kroimy w plasterki. Kapustę kroimy na drobno i przepłukujemy wodą jeśli jest zbyt kwaśna. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kapustę i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy przyprawy i solimy do smaku, nadal dusimy aż kapusta będzie al dente. Formę do tarty smarujemy olejem i bogato wysypujemy bułką tartą., Na dno formy wykładamy połowę ugotowanych łazanek. Kładziemy póki ciepłe i jeszcze się nie posklejały. Na łazankach rozkładamy kapustę, a niej kiełbasę pokrojoną w plasterki i całość przykrywamy resztą makaronu. Z jajek, czosnku i reszty składników robimy sos, którym polewamy zapiekankę od góry. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy około 25 – 30 minut. Pod koniec posypujemy wierzch startym serem i zostawiamy chwilę w piekarniku aby się rozpuścił.
Łazanki z kapustą - zapiekanka
Do jajek przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy resztę składników.
Łazanki z kapustą - zapiekanka
Ugotowany makaron rozkładamy na dnie formy.
Łazanki z kapustą - zapiekanka
Na makaron rozkładamy kapustę a na niej wędlinę.
Łazanki z kapustą - zapiekanka
Kładziemy ostatnią warstwę makaronu i polewamy sosem.