jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Makowiec z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyjątkowe ciasto z makiem, nie tylko na święta

Makowiec z kruszonką

Składniki:

Makowiec z kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z kruszonką
NADZIENIE:
Zagotować przetarty mak ze szklanką mleka, tłuszczem, cukrem i skórką z cytryny, gotować na małym ogniu przez 10 minut, dodać makę ziemniaczaną, rozmieszaną z żółtkami oraz resztę mleka. Ponownie zagotować masę, ostudzić. Dodać migdały i ubite białko.
KRUSZONKA:
Zmieszać mąkę z cukrem, cynamonem i solą. Dodać rozpuszczony tłuszcz, zagniesć.
CIASTO:
Zmieszać twaróg, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy, sól, połowę mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiając ciasto dodawać resztę mąki. Kiedy będzie elastyczne, rozwałkować na blasze posmarowanej tłuszczem. Rozłożyć mak posypać kruszonką.
Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.