zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

makowiec co prawda z gotową masą makową ale i tak smaczny

Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną

 

  • Ciasto :
  • 700 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szk kwaśnej śmietany 12 %
  • Masa :
  • 900 g masy makowej Helio
  • 200 g suszonych owoców Helio ( śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka i brzoskwinie )
  • 100 g suszonej żurawiny Helio
  • dodatkowo :
  • lukier
  • posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną
Masę makową przełożyć do miski i dodać żurawinę oraz posiekane suszone owoce i wymieszać. Drożdże wymieszać z cukrem na płynną masę. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka ( białka zostawić do smarowania ciasta ), zetrzeć zimne masło, wlać drożdże i śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek o długości blaszki do pieczenia z wyposażenia kuchenki. Placki posmarować rozbełtanym białkiem i na każdy rozsmarować po połowie masy. Zwinąć w rolady, końce podwinąć i zawinąć strucle w papier do pieczenia zostawiając mały luz ( złączenie ciasta powinno być pod spodem ). Makowce piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 -180 stopni w zależności od piekarnika przez 40-45 minut. Upieczone wystudzić, polukrować i posypać posypką.
Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną
Etap 1przygotwac masę makowa i owoce oraz żurawinę
Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną
Etap 2ciasto posmarowac rozbełtanym białkiem
Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną
Etap posmarowac masę na cieście i zwinąć roladę
Makowiec z suszonymi owocami i żurawiną
Etap 4upieczone i wystudzone makowce polać lukrem