Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek czekoladowo-wiśniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tradycyjne ciasto Wielkanocne.

Mazurek czekoladowo-wiśniowy

Składniki:

Mazurek czekoladowo-wiśniowy

 

  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ kostki miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 czekolady
  • konfitura wiśniowa
  • ozdoby z marcepanu lub lukru
  • kolorowe wiórki kokosowe
  • kandyzowane owoce
  • ozdoby z czekolady
  • pisaki do ciast

 

Sposób przygotowania:

Mazurek czekoladowo-wiśniowy
Mąkę zmieszać z cukrem . Dodać żółtka , śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej .Foremkę( wielkości tortownicy ) do pieczenia wysmarować masłem .Od ciasta odciąć 1/3 .Większą częścią wykleić foremkę . Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić . Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody .Środek mazurka posmarować konfiturą . Wylać na nią ciepłą czekoladę .Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami .Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast .dekoracji.