iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Mazurskie pulpety rybne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Meni naszej rodziny jest bogate w ryby, robię je na wiele sposobów. Ten przepis opracowałam sama, wszyscy się zachwycają tym daniem, naprawdę warte polecenia.

Mazurskie pulpety rybne

Składniki:

Mazurskie pulpety rybne

 

  • pulpety
  • 1 kg filetów rybnych,
  • słoik papryki marynowanej,
  • 4 ogórki kiszonych,
  • łyżeczka posiekanego kopru suszonego bądź świeżego, - szczypta pieprzu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 20 dag pieczarek.
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżki octu,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżki keczupu
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Mazurskie pulpety rybne
Ryby i pieczarki mielimy, solimy, pieprzymy, mieszamy z koprem, wbijamy jajka dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe kulki. Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe, każdego pulpeta zanurzamy w cieście i układamy na gorący olej, smażymy z każdej strony na złoto. Paprykę, ogórki siekamy w kostkę. W miseczkę układamy pulpety i przekładamy warzywami do wyczerpania składników. Robimy zalewę, wodę mieszamy z octem, cukrem, solą, keczupem, zalewamy rybę po brzegi miski. Wkładamy do lodówki na dobę. Wtedy ryba wpije zalewę.