iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Nadziewane sakiewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ładnie wyglądają, dobrze smakują i są sycącym daniem na obiad.

Nadziewane sakiewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane sakiewki

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 żółtka jajek
  • woda około 1,5 szklanki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta sody
  • Nadzienie:
  • 1 duża marchew
  • 20 dag kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • kilka listków selera
  • 2 łyżeczki dowolnej przyprawy warzywnej
  • pieprz
  • 20 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Nadziewane sakiewki
Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe i zostawić na 30 min, aby odpoczęło, następnie cienko rozwałkować i pociąć na kwadraty. Nadzienie: Marchew pokroić w małe paseczki i przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodać pokrojone w paseczki świeże kurki, cebulę pokrojoną w piórka, dosypać przyprawy i wszystko udusić do miękkości. Następnie zdjąć z palnika, dodać 3/4 startego na grubej tarce sera i drobno posiekany seler, wymieszać.Porcję nadzienia ułożyć na środku kwadratu i zlepiając rogi do środka uformować sakiewki, gotowe sakiewki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Ugotowane sakiewki ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania, posypać resztą sera i zapiec w temp. 150 tylko do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać gorące z sałatką pomidorową.
Nadziewane sakiewki
nadzienie do sakiewek dokładnie wymieszać
Nadziewane sakiewki
ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty
Nadziewane sakiewki
po nałozeniu nadzienia zlepiać małe sakiewki
Nadziewane sakiewki
po ugotowaniu ułozyć i posypać startym serem