Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Newella to takie cudeńko któremu dzięki odpowiednim składnikom nadamy taki smak jaki chcemy. Może być serwowana na słodko jak i na słono.

Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli

 

  • newella naturalna
  • 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka oregano
  • nitki chilli
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli
Obraną dynię kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy. Po kilku minutach dodajemy rozgnieciony czosnek, roztarte w dłoniach oregano, pieprz ziołowy i doprawiamy solą. Smażymy aby uzyskać efekt al dente. Newellę kroimy w kostkę wielkością zbliżoną do dyni. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty. Na każdym układamy na przemian dynię i newelle, na wierzchu układamy nitki chilli i całość rolujemy. Układamy na blasze wyłożonej papierem (łączeniem do spodu) smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy w 200 stopniach około 25 – 30 min. Po lekkim ostudzeniu nadaje się do podawania.
Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli
Dynię kroimy w kostkę i smażymy na maśle aż będzie al dente.
Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli
Newelle kroimy w kostkę zbliżoną do wielkości kostek dyni.
Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli
Na kwadratach z cista francuskiego układamy na przemian kostki.
Zapiekana newella z dynią i nitkami chilli
Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.