ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Orzechowo budyniowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, orzechowe i jabłkowo budyniowe.

Orzechowo budyniowa szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowo budyniowa szarlotka

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowo
  • 800 g jabłek

Sposób przygotowania:

Orzechowo budyniowa szarlotka
Mąkę, orzechy, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Kwadratową blaszkę wyłożyć połową ciasta. Jablka obrać pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto. Budynie ugotować na mleku i jeszcze gorącym budyniem zalać jabłka. Na wierzchu wylepić pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Orzechowo budyniowa szarlotka
Na wylepione ciasto rozłożyć pokrojone jabłka.
Orzechowo budyniowa szarlotka
Budyń ugotować na mleku i jeszcze ciepły wylać na jabłka.
Orzechowo budyniowa szarlotka
Pozostałą część ciasta wylepić na budyniu.
Orzechowo budyniowa szarlotka
Ciasto piec około 45 minut w 190 stopniach.