SUPERPRZEPIS

Osso bucco z szafranowym risotto

  • 1
  • kolia71
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Osso bucco z szafranowym risotto Więcej zdjęć (5)

Przepyszne danie na niedzielny obiad po którym brzuchy będą pełne ;-)

Składniki:

Osso bucco z szafranowym risotto

 

  • Osso bucco
  • 2 kawałki goleni wołowej (ok 500g)
  • 1 papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 cm pora
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka gorącej wody
  • rosołek wołowy
  • pół papryczki chili
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 listki laurowe
  • mąką do obtoczenia mięsa
  • natka pieruszki

 

  • Risotto
  • 120g ryżu arborio
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 350 ml gorącej wody
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 rosołek drobiowy
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka startego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Osso bucco z szafranowym risotto
Mięso:

1. Czosnek obrać, posiekać.

2. Marchewkę, paprykę, pietruszkę, por i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z połową czosnku ok. 3 min., przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Umyte i osuszone mięso posypać solą, pieprzem i obtoczyć w mące, nadmiar strącić.

4. Mięso przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem z olejem i smażyć ok. 15 minut z obu stron do zrumienienia. Mięso delikatnie wyjąć i ułożyć na podsmażonym warzywach.

5. Rosołek wołowy wymieszać w gorącej wodzie.

6. Na patelnię po mięsie wlać pomidory z puszki, wino, dodać czosnek oraz bulion. Włożyć listki laurowe, tymianek i bazylię, dusić ok. 10 minut.

7. Dodać pieprz i papryczkę chil. Wymieszać i zalać ułożone mięso z warzywami w naczyniu.

8. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min bez przykrycia, po tym czasie przykryć naczynie pokrywką i piec kolejne 90 minut.

9. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.



Ok. 30 minut przed końcem pieczenia się mięsa zacząć przygotowywać risotto.



Risotto

1. Cebule drobno pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło z oliwą, zeszklić.

2. Dodać ryż i smażyć 1 minutę.

3. Zalać winem, zamieszać i wlać powoli 1/3 gorącego bulionu przygotowanego z 350 ml wody i rosołku. Gotować na małym ogniu.

4. 3 łyżki bulionu odlać do mniejszego naczynia i wsypać szafran, odstawić.

5. Jeśli bulion się wchłonie, dolać resztę płynu i gotować ok. 15 min.

6. Po tym czasie wlać namoczony bulion z szafranem, wymieszać, gotować kolejne 5 min. Na koniec wsypać parmezan, wymieszać.



Podawać na talerzu upieczone mięso z warzywami i risotto.
Osso bucco z szafranowym risotto
Warzywa należy pokroić w średnią kostkę
Osso bucco z szafranowym risotto
Mięso doprawić solą i pieprzem
Osso bucco z szafranowym risotto
Mięso doprawić solą i pieprzem
Osso bucco z szafranowym risotto
Podsmażone mięso ułożyć na przygotowanych wcześniej warzywać