basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki z mięsem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Paszteciki są bardzo dobre.Szybko się je robi.Podaję paszteciki do barszczyku czerwonego,albo do czystego rosołu.

Paszteciki z mięsem

Składniki:

Paszteciki z mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem
Mięso wieprzowe,płuczę, podlewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie,jarzynkę, majeranek,pieprz mielony, duszę do miękkości. Po koniec duszenia mięsa dodaję cebulę. Mięso odstawiam by wystygło.Zimne mięso mielę w maszynce, doprawiam przyprawami jeśli jest tego konieczność.Przyrządzenie ciasta na paszteciki : do głębokiej miseczki wlewam śmietanę, dodaję, sól,cukier, drożdże, żółtka,całe jajka i miękkie masło, mieszam do połączenia się składników.Następnie dodaję mąkę, wyrabiam ciasto krótko.Miseczkę nakrywam ściereczką i wstawiam do lodówki do wyrośnięcia. Ciasto w lodówce bywa za zwyczaj około 20 -30 minut.Po tym czasie biorę porcję ciasta wyrośniętego, wałkuję cieniutko w prostokąt. Na ciasto nakładam mięso przyrządzone,roluję dokładnie.Ostrym nożem tnę małe paszteciki, smaruję żółtkiem z dodatkiem mleka.Paszteciki układam na blaszce i piekę około 25 minut jedną partię. Życzę smacznego.