SUPERPRZEPIS

Pasztet z winogronami i winną galaretką

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pasztet z winogronami i winną galaretką Więcej zdjęć (3)

Pasztet nie tylko świetnie smakuje, ale prezentuję się też wyśmienicie na stole. Będzie ozdobą stołu podczas rodzinnych imprez.

Składniki:

Pasztet z winogronami i winną galaretką

 

  • wołowina 200g,
  • boczek wędzony 200g,
  • wątróbki kurze 400g,
  • łopatka 200g,
  • winogrona czerwone 200g,
  • 150 g śmietany kremówki,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 ml białego wina,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny (około 7g),
  • 8 łyżek wody,
  • 6 łyżek wina czerwonego półsłodkiego,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pasztet z winogronami i winną galaretką
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy. Do mięsa dodajemy śmietanę, jajka, białe wino, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na blachę wlewamy trochę wodę, wkładamy foremkę z pasztetem i pieczemy przez półtorej godziny w 160 stopniach. (Jeżeli woda z blachy wyparuje to dolewamy) Po upieczeniu pasztet studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 8 łyżkach gorącej wody, dodajemy czerwone wino i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na pasztet. Odstawiamy do stężenia. Winogrona kroimy na pół i układamy na galaretce winnej. Smacznego :)
Pasztet z winogronami i winną galaretką
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy.
Pasztet z winogronami i winną galaretką
Do mięsa dodajemy śmietanę, jajka, białe wino, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy.